Evangelische Broedergemeente Rotterdam

Mathieu Wijdeven: The Emancipation Jubilee

Voor Heilige Huisjes Rotterdam is theatermaker Mathieu Wijdeven de artist-in-residence bij de Evangelische Broedergemeente. In een nieuwe voorstelling, The Emancipation Jubilee, duikt hij in de geschiedenis van deze plek, haar gemeenschap en haar historie, en gaat op zoek naar de relatie met zijn eigen familiegeschiedenis.

In deze voorstelling borduurt hij voort op zijn eerdere voorstelling Het waarom beantwoord. Hierin doet Mathieu een verwoede poging zijn voorvader, G.G.T. Rustwijk (1862-1914), zijn onemanshow opnieuw tot leven te wekken. Via het verhaal over zijn zoektocht, doorspekt met verzamelde krantenartikelen, foto’s, schilderijen én audiofragmenten waarin zijn familieleden een stem krijgen, roept hij het verleden op. Dit leidt tegelijkertijd tot vragen over zijn identiteit in het Nederland van nu, waarin hij de éne keer als ‘Surinamer’ bestempeld wordt en de andere keer voor ‘Brabantse jongen’ moet doorgaan.

Over Mathieu Wijdeven
Mathieu Wijdeven (Tilburg, 1991), zijn werk begint vanuit een fascinatie voor de symbiotische  relatie die mensen aangaan met objecten. Via abstracte sculpturen nodigt hij het publiek uit om over persoonlijke en existentiële thema’s na te denken. De afgelopen jaren werkte Mathieu aan verschillende sculpturen. In een reeks performances met deze sculpturen onderzocht hij de relatie tussen mens en constructie.

Als creatieve duizendpoot schreef hij o.a. voor de Correspondent en deed hij de scenografie voor boekenprogramma, In een boek kan het wél, van de VPRO. Daarnaast maakte zijn werk deel uit van tentoonstelling Surinaamse School in het Stedelijk Museum. Ook maakte hij producties bij Feikes Huis met zijn collectief Firma Draak.

Lees hier de volledige biografie van Mathieu Wijdeven.

De trailer van zijn voorgaande voorstelling: Het Waarom Beantwoord