Arminius

Opening Heilige Huisjes Rotterdam 2023

Stadsdebat Heilige Huisjes in Rotterdam

Rotterdam kent meer dan 150 gebedshuizen. Wat voor functie hebben die gebouwen voor hun omgeving? En hoe ziet de toekomst er voor hen uit? Daarover gaan religieuze leiders, ambtenaren en specialisten in gesprek tijdens een stadsdebat in Debatpodium Arminius.

Wat zijn gebedshuizen eigenlijk? En hoe kan je ze nog meer gebruiken? Onder anderen citypastor Harold Schorren van de Laurenskerk en dorpsdominee Tjaard Barnard van de Arminiuskerk gaan in op het gebruik van hun gebedshuizen door externe niet-religieuze partijen. Waar wringt het en waar vult het elkaar aan?

Het tekort aan maatschappelijk vastgoed in Rotterdam heeft invloed op de geloofsgemeenschappen in de stad. Journalist Teun van den Ende legt daar meer over uit. Hoe spelen gebedshuizen een rol in ontmoeting, kennis en onderling begrip in de stad? En hoe doe je dat als er minder ruimte lijkt te zijn? Bestuurskundige en voorzitter van Stichting Veelkleurige Religies Rotterdam Marianne Vorthoren gaat daar samen met rabbijn Albert Ringer, voorzitter van het Platform L&R en directeur van Samen Kerk in Nederland (SKIN)-Rotterdam Karin de Schipper (1962) op in.

Architect Nima Morkoç en directeur stadsontwikkeling Hermineke van Bockxmeer gaan in op de toekomst van de Heilige Huisjes in de stad. Wat kan je nog meer met gebedsgebouwen? En wat is de visie van de gemeente?

Wethouder Faouzi Achbar verzorgt het officiële openingsmoment van het festival dat aansluitend plaatsvindt in de stad met dezelfde naam. Tussen het gesprek door krijgen bezoekers al een voorproefje van de geluiden, smaken en activiteiten die in het weekend in de verschillende Rotterdamse gebedshuizen te beleven zijn.

LET OP: Het is nodig je voor deze activiteit van tevoren aan te melden. Dit kan door online een gratis ticket te reserveren via de website van Arminius:

https://arminius.nl/heilige-huisjes/