Oorlogsmonumentkerk Vrede en Verzoening

Lezing Kunstbunkers en Cultuurkaravanen: De bescherming van cultureel erfgoed in de Tweede Wereldoorlog

In het kader van de tentoonstelling Cultuur in Tijden van Gewapend Conflict, organiseert Orologsmonumentkerk Vrede & Verzoening op zaterdag 8 juni een lezing van Andrea Kieskamp, redacteur van het recent verschenen boek Kunstbunkers en cultuurkaravanen. Schuif gratis aan en luister naar het bijzondere verhaal over de bescherming van Nederlands cultureel erfgoed in oorlogstijd.

Het programma

Na haar oprichting, een dag na de mobilisatie in 1939, voerde de Inspectie Kunstbescherming in heel Nederland beschermingsmaatregelen uit bij monumenten, om ze te wapenen tegen bombardementen. Op 15 mei 1940 was de Laurenskerk aan de beurt – maar het was al te laat. Op 14 mei werd Rotterdam gebombardeerd en raakte de kerk zwaar beschadigd. Wat nog te redden was uit de gehavende stad werd naar de binnenplaats van Museum Boijmans Van Beuningen gebracht.

Kunstbunkers en Cultuurkaravanen: Een uniek verhaal over de bescherming van Nederlands cultureel erfgoed in oorlogstijd. Nu te koop via Walburg Pers.

In het net verschenen boek Kunstbunkers en cultuurkaravanen wordt voor het eerst het verhaal verteld van de Inspectie Kunstbescherming (1939-1946). De Nachtwacht die opgerold het land doorkruist. De kunstbeschermers in Arnhem die met gevaar voor eigen leven zes uur naar Apeldoorn lopen met een kar vol objecten van het Openluchtmuseum. De ‘spuitgasten’ van Loevestein, waar documenten van de VOC en Johan van Oldenbarnevelt lagen – het komt allemaal aan bod in de lezing van Andrea Kieskamp, initiatiefnemer en auteur van het boek.

Na afloop van de lezing kun je het boek kopen en laten signeren. Voorafgaand, of na afloop van de lezing is er tevens de mogelijkheid om de UNESCO-tentoonstelling Cultuur in tijden van gewapend conflict bekijken in de Oorlogsmonumentkerk.

Meer informatie over de tentoonstelling is hier te vinden: link.

Afbeelding: Rijksmuseum, evacuatie in de westelijke binnenplaats, 1939.