Noorse Zeemanskerk

Workshop Hnefatafl van de Koddige Koning

In hun vrije tijd deden de Vikingen graag aan allerlei wedstrijden mee waarmee ze hun lichaam konden trainen en oefenen voor de echte strijd. Maar om succes te hebben op het slagveld, moet je niet alleen snel en gespierd zijn, je moet ook helder na kunnen denken. Het hoofd koel houden, vooruit kijken, aanvallen vóór zijn en je kans pakken wanneer die zich voordoet.

Strategisch denken werd geoefend door onder andere bordspellen, zoals schaken en hnefatafl, een lang vergeten bordspel dat bij de vikingen zeer geliefd was. In de vroege middeleeuwen speelde men skáktafl (schaak), kvatrutafl (een soort backgammon), het molenspel en hnefatafl (koningstafel).

Dit was vermaak voor koningen en slimme politici. En misschien meer dan vermaak? Vooraanstaande mensen namen soms spelborden mee het graf in.

Op het Vikingfest! zijn de hele dag lang leden van schaakvereniging de Koddige Koning aanwezig. Ze zullen zowel schaken als hnefatafl spelen met de mensen die dit leuk vinden, en kunnen je de beginselen aanleren.

Zaterdag 13:15 en 16:00 en zondag 13:15 kan je een workshop hnefatafl volgen om dit spel aan te leren, of in ieder geval je strategische vermogen te ontwikkelen. De hele dag loop je de kans om uitgedaagd te worden voor een potje schaak of hnefatafl!

Durf jij de uitdaging aan?

De koddige koning:

Alle kinderen kunnen schaken leren, en alle kinderen zijn welkom!

Schaakvereniging de Koddige Koning richt zich vooral op de jeugd, maar ook als je niet meer tot de jeugd behoort, ben je van harte welkom! Van de absolute beginner tot de gevorderde schaker, iedereen is welkom! Ook verzorgen ze schaaklessen op diverse basisscholen en proberen ze het schoolschaken op verschillende manieren te stimuleren.

De Koddige koning is met name actief in Rotterdam Centrum/West.