De Rotterdamse Synagogen
Ontdek de Joodse geschiedenis van Rotterdam tijdens een lezing en rondleiding op zondagmiddag 11 juni!
Vanaf het begin van de zeventiende eeuw vestigden Joden zich in Rotterdam en speelden vanaf die tijd een belangrijke rol in de Maasstad. Door de eeuwen heen waren Joodse ondernemers, zoals Abraham Tuschinski en Lodewijk Pincoffs, personen die hun sporen in de stad achterlieten; de een als ondernemer in de filmindustrie, de ander bij de ontwikkeling van de havens. Ook Heintje en Louis Davids zijn voorbeelden van historisch belangrijke Joodse Rotterdammers en in de vorige eeuw bekend waren in de entertainmentindustrie.
Het grootste deel van de ca. 10.000 Joodse Rotterdammers dat voor 1940 in Rotterdam woonde droegen bij aan de Rotterdamse samenleving, maar werd niet bekend. Een verbindende factor voor hen was de Joodse cultuur en het Joodse geloof.
Rotterdam kende een aantal toonaangevende synagogen. Aan de Boompjes stond een van de oudste, bouwkundig vergelijkbaar met de Portugese Synagoge in Amsterdam. Aan de Botersloot was de belangrijkse synagoge van vlak voor de Tweede Wereldoorlog gevestigd.
Historicus Rob Snijders gaat in op deze synagoges, maar ook op de kleine chewresjoels die er waren in de stad. Daarnaast vertelt hij over de huidige Rotterdamse synagoges. De lezing vindt plaats in de synagoge in Hillegersberg, waar voormalige rabbijn van deze synagoge Albert Ringer na de lezing een rondleiding geeft.