Oranjekerk

Foto expositie: Mika Vesovic

De foto expositie ‘Mika Vesovic’ door fotograaf Margi Geerlinks is opgenomen in het Stadsarchief van Rotterdam en opnieuw aan de inwoners van Rotterdam gepresenteerd. Om 10:45 wordt de tentoonstelling opnieuw geopend als onderdeel van het programma ‘Ontheemd’ van de Oranjekerk.

————————————————–

Rond haar dertigste jaar kwam Mika Vesovic vanuit Montenegro naar Rotterdam.

Als coupeuse kreeg ze werk bij een trouwwinkel op de West Kruiskade waar ze trouwjurken vermaakte. Mika bleef ongetrouwd en was zeer loyaal naar haar familie in Montenegro, die ze ruim 40 jaar lang maandelijks financieel steunde. Haar geld werd gebruikt voor de bouw van een familiehuis. Mika wilde er zelf op latere leeftijd gaan wonen.

Mika is laaggeletterd en naarmate ze ouder werd begonnen de omringende buren Harold en Geerline zich over haar te ontfer- men. Zo vierde Mika vele jaren kerst en Oud en Nieuw bij hen.

Mika kwam veelal met een lege bankrekening terug van haar familievakanties. Waarschijnlijk gaf ze alles weg. Harold hielp haar dan zodat ze na de vakanties er financieel weer bovenop kwam.

In 2014 ben ik ook een helpende hand voor Mika geworden en ben ik haar met mijn camera gaan volgen. Het leek mij goed om aan de gemeente Rotterdam in beelden te laten zien wat het betekent om eenzaam en laaggeletterheid te zijn in de grote stad.

Mika dacht terug te gaan naar haar geboorteland maar legde juridisch niets vast. Hierdoor ging haar wens niet in vervulling en kwam ze diep teleurgesteld terug naar Nederland. Ze werd ziek en kort daarna stierf ze. Uiteindelijk ging Mika alsnog in haar kist terug naar Montenegro.

————————————————–

(foto uit de tentoonstelling ‘Mika Vesovic’)

(foto uit de tentoonstelling ‘Mika Vesovic’)

(foto uit de tentoonstelling ‘Mika Vesovic’)