Noorse Zeemanskerk

Concert 'De Zeewolven'

Het concert ‘de Zeewolven’ brengt je terug naar de vroege middeleeuwen. Een samenwerking van verschillende professionele zangers en instrumentalisten, samen met het Noors-Nederlands projectkoor, brengt de geluiden en teksten van vele, vele jaren opnieuw tot leven. Dit gebeurt zowel auditief als visueel.

De teksten gaan over een tijd waarin de Vikingen over zeeën en rivieren voeren, nieuw land ontdekten en in aanraking kwamen met andere culturen. Wij zijn in deze vroege cultuuruitwisseling gedoken, met vragen als: Welke muziek hadden de Vikingen? Wat hebben ze gespeeld en gezongen? Welke instrumenten hebben ze gebruikt, en bij welke gelegenheden hebben ze muziek gemaakt?

Programma

Het programma bestaat uit 3 delen. Geopend wordt met een lied uit Bretagne, “The Wolves of the Sea” (Bleizi ar Mor), dat een overval van de Saksen of van de Noormannen op de kusten van Bretagne in de 9e eeuw beschrijft. Het koor zingt vervolgens “Rolandskvadet”, een Noorse versie van het oudfranse gedicht over Karel de Grote en zijn ridders. Vervolgens Scandinavische muziek. Hier presenteren we liederen die door de Vikingen gezongen en gespeeld zouden kunnen zijn en zeker door Noren later in de middeleeuwen. Het is moeilijk om precies te weten hoe oud deze liederen zijn, aangezien ze mondeling werden doorgegeven. Echter, het oudste Scandinavische lied dat we kennen (“Drømte mik en drøm i nat” – ik droomde mij een droom vannacht) was al in runen opgeschreven.

We kunnen aannemen dat de Vikingen muziek en zang van andere culturen hebben gehoord wanneer ze op rooftocht of handelsreis waren. Ons derde blok bestaat dus uit muziek uit andere landen: landen die de Vikingen bezochten en dus muziek die ze gehoord kunnen hebben. De vroegste genoteerde Europese muziek stamt uit de 11e eeuw, een deel van deze muziek zullen we tijdens dit concert uitvoeren.

Het concert wordt tweemaal uitgevoerd:

  • Zaterdag 12 uur
  • Zondag 12 uur

De Muzikanten

Elisabeth Opsahl is bespeler van historische blaasinstrumenten, zoals de ZINK (oftewel CORNETTO) en de BLOKFLUIT. Zij heeft haar opleiding gekregen bij de conservatoria te Oslo (Noorwegen), Den Haag, Utrecht, Geneve en Basel (Zwitserland).

Haar grote passie is de zogenaamde “Oude muziek”, dat wil zeggen muziek uit de renaissance- en baroktijd (ongeveer 1500-1750). Zij heeft de muziekale leiding van dit concert.

Ingvild Syntropia is een Noorse zangeres en toneelspeler, die zich specialiseert in het voordragen van middeleeuwse balladen. Zij is gebaseerd in Rotterdam, waaruit ze als freelancer werkt

Blokfluitensemble “Breeze” bestaat uit Elisabeth Opsahl, Alice Boccafogli en Yvonne Ritbergen. Het ensemble richt zich voornamelijk op muziek uit de renaissance en brengt deze ten gehore in leuke en verrassende zettingen, zoals hun wijnconcerten en andere onconventionele arrangementen. Zij  spelen op een consortium van blokfluiten van alle maten en stemmingen, met de hand gemaakt door de beroemde blokfluitbouwer Francesco LiVirghi (Rome).