Adriaen Janszkerk

Expo: Brownsarthouse - The Lost & The Found

Een actueel fotoproject over het verhaal van de verloren zoon. Gemaakt door twee vrienden; Samuel van Zuijlen (niet gelovig) en Darry Brown (herboren Christen).

De inspiratie voor dit project kwam op een hete zomermiddag. Samuel zag een kale man die op de Dam, onder toeziend oog van de hete zon, het goede nieuws verspreidde. Met een bijbel in zijn hand en een microfoon aan zijn mondhoek bracht hij het woord van God. Het brandende verlangen om zijn passie te delen en de onzelfzuchtigheid waarmee dit gepaard ging, leed tot een diepe bewondering bij Samuel. Tijdens de gesprekken hierover met Darry, fascineerde hij zich over het feit dat een niet gelovige de schoonheid van het geloof inzag.

Verspreid over meerdere maanden, voerde Samuel en Darry veel gesprekken over geloof, predikers, en menselijke psychologie. Darry bekeek dit verhaal vanuit een spiritueel perspectief, terwijl Samuel, die van beroep cognitief psycholoog is, juist de psychologie benadrukte. In de wisselwerking van de gesprekken ontstond een project. Een verhaal om te vertellen. Toen wij in contact kwamen met Heilige huisjes, en we als thema “de verloren zoon” als uitgangspunt namen, is het balletje pas echt gaan rollen. Het verhaal van de verloren zoon heeft veel raakvlakken met de huidige maatschappij en is toegankelijk voor iedereen. Vanuit het verhaal van de verloren zoon, zagen wij mogelijkheden om mensen te raken met een verhaal van schoonheid.

Of u nu gelooft of niet, het verhaal zit vol met schoonheden over de mens. Hoewel het geloof uiteraard een centrale rol aanneemt. In het geloof zien we namelijk een vastberadenheid. Zoals de verse in Johannes luidt: ‘de overstewereld komt naar mij maar heeft geen invloed op mij’. En juist in deze vastberadenheid, vinden wij het menselijke.

Deze tentoonstelling maakt onderdeel uit van 575 Jaar Adriaen Janszkerk.

 

Over Brownsarthouse

Brownsarthouse is een creatief initiatief dat een holistische visie voor ogen heeft. Door verschillende vormen van kunsteducatie, te bieden aan zowel jonge als oude makers uit Rotterdam. Deze autodidacte doelgroep willen wij begeleiden naar professionele makers. Wij maken programma’s dat voldoet aan de actuele wensen. Door middel van deze wensen proberen wij Kunst en de cultuursector toegankelijk te maken voor iedereen.