Met gepaste trots kondigen we aan: Heilige Huisjes Rotterdam 2024

Van 6 t/m 9 juni zetten Rotterdamse gebedshuizen hun deuren weer wagenwijd open tijdens de derde editie van het festival Heilige Huisjes Rotterdam. Meer dan 40 kerken, synagogen, tempels en moskeeën bieden een gevarieerd programma, voor en door Rotterdammers. 

“Tijdens deze derde editie is er extra aandacht besteed aan samenwerkingen tussen gebedshuizen en cultuurmakers. Dit heeft een heel leuk, divers en inspirerend programma opgeleverd!” – Sander Ummelen, projectcoördinator

Het festivalprogramma

Rotterdammers kunnen het religieus erfgoed ontdekken op locaties verspreid door heel de stad. Zo kunnen bezoekers onder andere brood bakken met BROODerhood in de AyaSofya Moskee, terug naar de roots van de Noorse Kerk met VikingFest!, op alternatieve processie door Cool Zuid, een workshop van het Scapino Ballet volgen in de Waalse Kerk,  een fashion make-over ondergaan door Logocomo in de Kerk van de Nazarener, hun innerlijke kunstenaar ontdekken met Sip ’N Paint in The Scots International Church en met dichters en muzikanten in Hemelse Routes op pad langs verdwenen heilige huisjes. 

Theatermaker Mathieu Wijdeven onderzoek het verhaal van zijn Surinaamse voorouders in de Evangelische Broedergemeente, Ruwhel en De Bigi Blues Band staan op het podium van de Laurenskerk en in de Grote Kerk in Overschie laat Circusstad Festival hun trucs zien. Daarnaast openen verschillende kerken hun deuren voor een open huis. 

Ook voor kinderen is er genoeg te beleven. In de Oranjekerk is het thema ‘Vluchtelingen en andere ontheemden’, waar de voorstelling Lichtje wordt opgevoerd. In de Goede Herderkerk kan de toren beklommen worden en een workshop djembe gevolgd worden. De Adriaen Janszkerk pakt tijdens hun jubileum groots uit, met voor kinderen onder andere een speurtocht, goochelaar en stormbaan. 

Feestelijke opening

Op donderdag 6 juni is om 16.30 uur de feestelijke opening in de Paradijskerk, waar wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Evenementen) de officiële openingshandeling zal verrichten. Vervolgens is het tijd voor een sneak preview van het gevarieerde festivalprogramma met onder andere spoken word, fashion en zang. Na afloop is er de mogelijkheid elkaar te ontmoeten onder het genot van een hapje en een drankje.