Over Heilige Huisjes Rotterdam

Heilige Huisjes Rotterdam wil de drempel verlagen voor inwoners van de stad om hun religieus erfgoed te (her)beleven, om beheerders van gebedshuizen te verenigen in een nieuw netwerk, samen met maatschappelijke partners, om nieuwe doelgroepen te kunnen aanspreken met innovatieve programmering en om Rotterdamse culturele en maatschappelijke instellingen beter te binden aan deze plekken.

Bovenal is Heilige Huisjes als festival bedoeld om samen met gemeenten, hun inwoners en beheerders van religieus erfgoed een nieuw perspectief te verkennen op een moderne rol die gebedshuizen kunnen spelen op het gebied van cultuur, spiritualiteit en maatschappelijke samenkomst.

Heilige Huisjes Rotterdam is begonnen in 2022 op initiatief van de Kerkvernieuwers en Gemeente Rotterdam. De eerste editie in 2022 was meteen een succes en bood een publieksprogramma met meer dan 100 activiteiten, aangeboden door 40 participerende gebedshuizen. Tijdens Heilige Huisjes Rotterdam 2023 openden 45 gebedshuizen hun deuren voor stads- en wijkgenoten. Vier dagen langs stonden de ruimte en cultuur die deze unieke en belangrijke plekken te bieden hebben centraal in een stadsbreed festivalprogramma.

Wil je meer weten over de achtergrond van Heilige Huisjes Rotterdam? Luister dan onze podcast, waarin journalist Teun van den Ende je mee neemt achter de schermen. Hij spreekt met de organisatoren, deelnemers én bezoekers over de rol van gebedshuizen en hun gemeenschappen in de stad. Wat is de functie van deze plekken voor hun omgeving en hoe gaan ze om met problemen zoals leegstand – of juist ruimtegebrek? En wat is de toekomst van het gebedshuis in Rotterdam?

BELUISTER DE PODCAST VIA SPOTIFY