(Meer dan) vijf keer op wandeltour tijdens Heilige Huisjes 2024

Met het programma van Heilige Huisjes 2024 kom je aan je stappen van de dag! Speciaal voor dit weekend hebben verschillende organisaties en initiatiefnemers tours samengesteld waarbij je van gebedshuis naar gebedshuis loopt, onder begeleiding van een gids die je alle details vertelt over de geschiedenis en cultuur van de plek waar je heen gaat. Iedere tour heeft weer een eigen invalshoek. Benieuwd waar je allemaal naartoe kunt wandelen? Lees dan gauw verder!

De excursie Kunst in Heilige Huisjes, opgezet door de Stichting Veelkleurige Religies, brengt je langs drie markante gebedshuizen in de stad: de Mevlana Moskee, de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal, en de Audarya Dhaam Tempel. In alledrie de gebouwen speelt kunst een andere rol. Tijdens deze wandeltocht ontdek je de gebedshuizen van binnen en buiten!

Fun fact: wist je bijvoorbeeld dat de Mevlana Moskee in Rotterdam-West in 2006 werd verkozen tot het mooiste gebouw van Rotterdam?

– AANMELDEN EXCURSIE –

Cool-Zuid is een wijk in beweging, met nieuwe woontorens en duizenden nieuwe bewoners in aantocht. Maar wist je ook dat er in Cool Zuid staan vier bijzondere kerkgebouwen staan? Ontdek de Waalse Kerk, de Schotse Kerk, de katholieke Eendrachtskapel en de Russisch orthodoxe Alexander Nevskikerk tijdens de processie Cool-Zuid. Op elke locatie is een gids aanwezig die meer vertelt over de bijzondere plekken.

De start van de processie is om 10:30 uur bij de Waalse Kerk (Pierre Baylestraat 1), waar je lekker kunt wakker worden met een kop koffie, voordat de wandeltocht begint.

– AANMELDEN EXCURSIE –

Dat Rotterdam een lange en rijke Joodse geschiedenis heeft, dat weet lang niet iedereen. Om de Joodse kant van de stad in het spotlicht te zetten heeft historicus Rob Snijders een wandeltour opgezet voor het Heilige Huisjes festivalweekend, waarin hij aan de hand van een reeks locaties verteld over de over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in de stad Rotterdam.

Loop mee op zondag 9 juni. Er zijn nog een paar plekken in de tour over!

– AANMELDEN EXCURSIE –

  • Hemelse Routes, zaterdag 8 juni en zondag 9 juni, diverse tijden

Soms zie je door de heilige huisjes het programma van het festival niet meer. Maar met de Hemelse Routes hoef je helemaal niet meer te kiezen. Kies een culturele wandeltoer door het centrum of Noord, langs hemelende huisjes en heilige gronden met een prachtig cultureel programma met lunch vooraf of een drankje nadien.

Info en aanmelden, zie links:

8 juni 13.00 Verhalen zoeken onderdak, vanaf de Pauluskerk i.s.m. Poetry International Rotterdam
8 juni 15.30 Hemels in Waterstad, vanaf beeld ‘Verwoeste Stad’ (Plein 1940) met het Waterstadgenootschap
9 juni 12.00 Oost, West, Noord best, vanaf de Familiekerk (kunstcollectief achter Eudokiaplein).
Toegegeven – voor deze excursie hoef je niet te lopen. We hebben namelijk een pendelbus voor je geregeld die je van de Paradijskerk naar de afgelegen en ietwat verborgen Gurdwara Shri Guru Nanak Dev tempel brengt! Een uitgelezen kans dus om de enige (en zeer indrukwekkende) gurdwara van de stad te bezichtigen.