De 5 Tips van Teun van den Ende

Teun van den Ende beschrijft, onderzoekt en voedt het (online) debat over de transformatie van stad en landschap. Hij is onderzoeksredacteur ‘Bouwende Stad’ bij Vers Beton, een platform voor onafhankelijke  journalistiek in Rotterdam.

Vorig jaar maakte hij samen met ons en MAE Heritage Heilige Huisjes Rotterdam- De Podcast waarvoor hij op onderzoek ging naar de thema’s, plekken, individuen en gemeenschappen die het festival maken tot wat het is. Dit jaar werpt Teun zijn blik op het festival als journalistieke outsider, hoewel hij inmiddels stiekem ook wel een beetje insider is geworden:)

 

1. UNESCO: Cultuur in Tijden van Gewapend Conflict

Waar kan je beter stilstaan bij de heftige gebeurtenissen van onze huidige tijd, dan in de Kerk Vrede en Verzoening? Deze bijzondere kerk is tot stand gekomen na de Tweede Wereldoorlog om de verzoening tussen het Duitse en Nederlandse volk kracht bij te zetten. Tijdens Heilige Huisjes kan je er een indringende fototentoonstelling bewonderen over cultureel erfgoed dat onder druk staat van oorlog. Laten we hopen dat, net als in het Rotterdam van de wederopbouw, in landen de vernietiging van cultureel erfgoed snel opgevolgd wordt door verzoening.

2. Gekraakt! Participatiemethoden in Herbestemming

Ben je weleens binnen geweest in de Heilige Familiekerk in Bergpolder? De kerk ziet er van buiten wat verloederd uit, maar binnen is het een feest. Een groep kunstenaars heeft zich over de kerk ontfermd en gebruikt het als XXXL-atelier. Ze zetten graag de deuren open om mensen de kerk te laten zien. Helaas zijn er ook veel leegstaande gebouwen waar niets mee gebeurt in Rotterdam. Als je buurtbewoners vraagt wat zij met die leegstaande gebouwen zouden willen doen, kom je op de prachtigste ideeën. Maar hoe doe je dat en waar vind je het geld om leegstaande gebouwen aan te pakken? Praat erover mee in de Heilige Familiekerk.

3. Excursie: Kunst in Heilige Huisjes

Kijk eens goed naar gebedshuizen in je eigen wijk: wat zie je? De gebouwen zijn soms heel gedetailleerd versierd, terwijl aan het andere gebedshuis bijna niet te zien is dat het een religieuze functie heeft. Tijdens Heilige huisjes kan je overal naar binnen om op je gemak de interieurs van gebedshuizen te bekijken. Of het nu een moskee, een tempel of een katholieke kerk is, achter de symbolische abacadabra zitten vaak hele concrete ideeën. Laat je bijspijkeren of geniet gewoon even van de prachtige interieurs die Rotterdam rijk is.

4. BLEND Bloemhof

In Bloemhof middenin Rotterdam-Zuid stonden voorheen drie grote kerkgebouwen, maar die zijn gesloopt. In de wijk vind je mensen van allerlei achtergronden en overtuigingen. Dat kan samenleven soms lastig maken, maar tegelijk maakt het deze buurt ook levendig en de moeite waard om te zijn, omdat er achter elke straathoek weer een andere sfeer is. Een voorbeeld van zo’n geïnspireerde plek is BLEND Bloemhof. Tijdens Heilige Huisjes gooien de oprichters onder het genot van livemuziek, koffie en taart de deuren open. Op hun eigen manier laten ze je zien hoe het samenleven gaat in hun buurt.

5. Hemelse Route: Oost, West, Noord Best!

Wil je erachter komen waar in Rotterdam nog meer gebedshuizen zijn gesloopt – of gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog? Op zaterdag (2x) en zondag loop je met deskundige gidsen langs een aantal van deze plekken. Zij helpen je te zien wat er niet is en vullen de leegte van de gesloopte gebedshuizen met verhalen.