De 5 Tips van Nima

Nima Morkoç (31) is architect bij HA-HA Design & Development en eigenaar van de Julianakerk op Heijplaat. Als betrokken Rotterdammer en liefhebber van religieus erfgoed heeft hij een goede kijk op de gebedshuizen die Rotterdam rijk is. Geen wonder dat we hem gevraagd hebben zijn visie te delen tijdens de officiële opening op 8 juni:) Dit zijn zijn tips voor Heilige Huisjes Rotterdam 2023:

 

1. Ode aan Maria – Citykerk het Steiger

“De officiële naam van Citykerk het Steiger is de Sint Dominicus, een kerk voor Dominicanen gebouwd door Kraaijvanger in 1960. Een wederopbouwkerk als geen ander. Geweldige glas-in-beton partijen, kunstwerken in het beton, waanzinnig metselwerk en een binnentuin waar je U tegen zegt. Wat mij betreft – van binnen én van buiten – een van de mooiste gebouwen van Rotterdam. De perfecte plek voor een avondvullend en inspirerend programma rondom Maria.”

 

2. Kerkentour Cool-Zuid – Waalse Kerk (startpunt)

“Rotterdam heeft vanwege haar functie als havenstad enorm veel kerken gebouwd voor en door internationale gemeenschappen. Enkele voorbeelden zijn de Griekse, Noorse en Zweedse kerk, die bovendien allemaal in de binnenstad staan! Zo ook de International Scots International Church, de Waalse Kerk en de Russisch-Orthodoxe Kerk in Cool-Zuid. Samen met de Eendrachtskapel zijn deze gebouwen te bezoeken tijdens de kerkentour Cool-Zuid. Zeker het bezoeken waard!”

 

3. Open Kerk: HH. Laurentius en Elizabeth Kathedraal

“Wat is het verschil tussen een kathedraal en kerk eigenlijk? Een kathedraal (of dom) is de kerk waar een bisschop zetelt en daarmee dus de belangrijkste kerk van het Bisdom Rotterdam voor de Rooms-Katholieke gemeenschap. Deze kerken zijn vaak de grootste in bouw en versiering. Je hoeft dus niet helemaal naar het buitenland om je te vergapen aan de prachtige Katholieke architectuur en iconografie!”

 

4. Open Kerk: H. Hildegardiskerk

“De H. Hildegardiskerk is naar ontwerp van Evert Margry, een leerling van Pierre Cuypers en opgeleverd in 1892. Deze neogotische kruiskerk staat midden in het Oude Noorden en voor mij altijd een leuke verrassing tussen de kleinschalige woningbouw van de wijk.”

 

5. Big Band Sing-Along Show – Grote Kerk Overschie

“Een architectuur-ommetje kan je natuurlijk het beste afsluiten met een beetje muziek, want wat is een kerk nog meer dan een mooi bouwwerk? Het is een plek waar mensen samenkomen. Dus om nog eens te onderstrepen dat het niet alleen maar gaat om de monumentaliteit van het bouwwerk, maar juist de sociale monumentaliteit: ga lekker samen muziek luisteren -en meezingen-  tijdens de Big Band Sing Along in de Grote Kerk in Overschie!”