De 5 Tips van Marianne Vorthoren

Marianne Vorthoren van Stichting Veelkleurige Religies Rotterdam zet zich al jaren in voor het bevorderen van contact en ontmoetingen tussen mensen van verschillende levensbeschouwingen. Ze doet dit zo voortvarend en effectief dat ze er in 2021 zelfs een Koninklijke onderscheiding voor kreeg!

Ze is al sinds de start van Heilige Huisjes Rotterdam een betrokken sparringpartner, die er met haar inzet en passie voor zorgt dat we geen onderwerpen en gemeenschappen over het hoofd zien. Betere partners kan je je niet wensen in je netwerk! Dit zijn de 5 tips van Marianne:

 

1. Stadsdebat en Opening Heilige Huisjes 2023
Na de positieve ervaring van vorig jaar zie ik uit naar deze tweede editie! De aftrap op 8 juni zal dan ook vast een feestelijk moment zijn. Maar ook een moment van inhoud. Want het gaat natuurlijk niet alleen om de stenen van de ‘huisjes’, maar ook om wat daarbinnen gebeurt en om welke rol ze in de stad spelen. Ik neem deel aan het gesprek als voorzitter van Veelkleurige Religies Rotterdam. Daar zien we hoe gebedshuizen een wezenlijke rol spelen in het organiseren van ontmoeting en daarmee het realiseren van meer onderling begrip. Bovendien is de Arminiuskerk een prachtige kerk om te zien!

2. Gebedshuizen Duobezoek Feijenoord
In het kader van Heilige Huisjes Rotterdam organiseert Veelkleurige Religies een aantal leuke en leerzame reizen. Zo ook op zaterdagochtend, waarbij we eerst de iconische Essalam moskee bezoeken, de grootste moskee van Nederland. Vervolgens gaat het bezoek naar de Victory Outreach kerk Rotterdam – een van de honderden internationale christelijke gemeenschappen in onze stad.

3. Maria Pelgrimage
Ook een prachtige reis door veelkleurig Rotterdam: de Maria Pelgrimage op zaterdag 10 juni. In moskee Ettaouhid vertel ik over het verhaal van Maria in de islam. Wist u bijvoorbeeld dat zij de enige vrouw is die bij naam wordt genoemd in de Koran? Ook de andere plekken die tijdens deze pelgrimage worden bezocht kan ik warm aanbevelen, zoals de imponerende kathedraal en de prachtige Paradijskerk. Zoveel schoonheid, midden in onze stad.

4. Open Tempel Puntsok Chö Ling
Het organiseren van bezoeken aan gebedshuizen voor onder meer duizenden leerlingen ieder jaar kunnen we alleen doen dankzij de vele kerken, synagogen, moskeeën, mandirs en tempels die iedere keer weer bereid zijn om hun deuren te openen. En dankzij de vele vrijwilligers die iedere keer weer bereid zijn om uitleg te geven natuurlijk. Een van die gebedshuizen is het boeddhistisch centrum Puntsok Chö Ling in Delfshaven. Neem ook eens een kijkje in deze bijzonder rustgevende tempel.

5. De Rotterdamse Synagogen
Het jodendom maakt onlosmakelijk deel uit van het Rotterdamse verleden, heden en toekomst. Tijdens deze lezing kunt u daar meer over leren en aansluitend krijgt u een rondleiding van mijn goede vriend, rabbijn Albert Ringer. Mocht u overigens de andere Rotterdamse synagoge willen zien, dan is er deze dag ook nog een andere reis die daar onder meer langs gaat (naast de Sathya Sai Baba mandir en de
Mevlana moskee).