De 5 Tips van Malina

Malina Spoor werkt bij Cultuur Concreet, een organisatie die zich met hart en ziel inzet voor #cultuurdichtbij in de wijken van Rotterdam. Malina heeft dit jaar haar kennis, netwerk en ervaring benut om mooie, nieuwe matches tot stand te brengen tussen cultuurmakers en deelnemende gebedshuizen. Hierdoor heeft ze een unieke inzicht in de verschillende activiteiten en wat je als bezoeker op cultureel gebied kan verwachten tijdens het festival!

1. Echoes of Ancestors – Prinsenkerk
Donderdag 6/6 vanaf 19:00

Rafael Perreira Lima is een actieve bewoner van Blijdorp die al met enige regelmaat concerten in de Prinsenkerk organiseert voor bewoners uit de wijk die wel wat samen van cultuur genieten kunnen gebruiken. Speciaal voor Heilige Huisjes voert hij een ander programma uit: Echoes of Ancestors een concert rondom Afro-Braziliaanse spirituele erfgoed. Extra tip: Voorafgaand aan het concert wordt naar oud oud brazilliaanse traditie gepercussioneerd op de klokken van de kerk.

2. Meerdaags programma – Phuntsok Chö Ling
Vrijdag 7/6 en zaterdag 7/6

Voordat ik als projectleider kunst en cultuur aan Heilige Huisjes begon wist ik niet eens dat er boeddhistische tempels waren in Rotterdam. Een evenement als Heilige Huisjes biedt de ideale gelegenheid om eens nieuwsgierig een kijkje te nemen achter deuren die normaal gesproken gesloten blijven. Op vrijdag avond is er een interessante dialoog tussen Henk Baars & Lama Jigme Namgyal en op zaterdag is er een open dag in de tempel, met onder andere geleide meditatie sessie, rondleiding, Tibetaanse kook workshop, een traditionele Tibetaanse muziek.

3. Music, Food & Fashion Fair – Kerk van Nazarener
Zaterdag 7/6 vanaf 10:00

Op zaterdag ochtend begin ik de dag vroeg in Charlois (waar ik zelf woon) om bij de opening te zijn van de expositie van Logocomo, die vorig jaar ook mee deed in de Kerk van Nazarener, waar zij bewoners een fashion make-over gaf. Je kan deze keer zowel kijken naar de make overs van vorig jaar, als er zelf een ondergaan! Blijf ook vooral nog even plakken voor een spetterend optreden van de BlackGospelChoir4U! Mijn zoontje kan ik gelukkig mee nemen, want voor hem is er een springkussen en ijs ; ).

4. Ruwhel en de Bigi Blues Band – Laurenskerk
Zaterdag 7/6 vanaf 19:00

Op zaterdagavond ben ik sowieso in de Laurenskerk te vinden, hier gaat Ruwhel Emers (vriend van Cultuur Concreet) met zijn Bigi Blues Band een betoverend optreden geven waarbij oa koperblazers en het kerk orgel samen komen. Dit kan niet anders dan een magische avond worden. Als jij er ook bij wil zijn zou ik me voor de zekerheid wel even opgeven op de lijst die te vinden is via de Heilige Huisjes website.

5. Expo Lost & Found – Adriaen Janszkerk
Zaterdag en Zondag hele dag

Op zondag reis ik naar IJsselmonde waar Darry Brown en Samuel van Zuijlen samen een foto expositie hebben gemaakt over het verhaal van de verloren zoon. Darry als herboren Christen en Samuel als niet gelovige hebben gesprekken gevoerd die hen (in tegenstelling tot de polarisering die we op dit moment overal in de wereld om ons heen zien), juist dichter tot elkaar bracht en de schoonheid van elkaars standpunt deed inzien. Deze reis is samengebracht in foto’s die je in de Adriaen Janszkerk kan bekijken.

Heb jij overigens zaterdag nog tijd om ook naar IJsselmonde te gaan, dan kan ik je zeker aanraden om een dagje vroeger langs te komen, want tijdens de viering van het 575 jarig jubileum van de kerk is er nog een hele hoop meer te zien en beleven!