De 5 Tips van Lieke Droomers

Lieke Droomers is architectuurhistoricus en werkt als adviseur bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Lieke is projectleider binnen het het Programma Post 65 waarbij nieuwe monumenten uit de bouwperiode 1965-1990 worden geïnventariseerd en aangewezen. Hieronder vallen ook veel religieuze bouwwerken.

Met haar energie en passie voor erfgoed weet ze veel mensen enthousiast te maken voor de talloze monumenten die ons land rijk is, zoals ze dat nu ook doet voor haar favoriete onderdelen van het Heilige Huisjes festivalprogramma!

Paradijselijk Festivalweekend
Donderdag 6 juni – 16.00-19.00 uur

Voor de opening van Heilige Huisjes Rotterdam 2024 had geen betere plek gekozen kunnen worden: de rijksmonumentale, neo-barokke Paradijskerk. Met Heilige Huisjes kunnen wij ons namelijk laten onderdompelen in alle paradijselijke plekken die de gemeente Rotterdam te bieden heeft. De opening wordt een inspirerende avond en prachtig begin van het festivalweekend. Ik kan niet wachten om iedereen daar te ontmoeten!

 

Rotterdamse uitHoek
Vrijdag 7 juni – 10.00-13.00 uur

Niet alleen de stad Rotterdam, maar ook het dorp Hoek van Holland doet mee aan het festival. In deze kerk uit 1926 wordt voedsel ingezameld voor de voedselbank. Een prachtig initiatief waar veel gezinnen dankbaar gebruik van kunnen maken. Extra tip: Pak de tram door naar het strand! Dit splinternieuwe station stopt letterlijk op het zand. Perfect om even uit te waaien aan zee.

 

Post ’65
Zaterdag 8 juni – 14.30-17.00 uur

Deze kan uiteraard niet aan de lijst ontbreken! Een groot deel van onze gebouwde omgeving is gerealiseerd in de periode tussen 1965 en 1990, namelijk zo’n 40%. Dit jonge erfgoed noemen wij “Post 65 erfgoed”. Laat Rotterdam daar nou genoeg mooie voorbeelden van hebben. Hoewel Post 65 nog niet door iedereen wordt gewaardeerd groeit de groep liefhebbers enorm. Het Rijk zal ook eind dit jaar een selectie maken van objecten die potentieel rijksmonument zullen worden. Wellicht wel een van de bijzondere Post 65 kerken waar we langs fietsen!

 

Ruwhel, Bigi, Hayo en Laurens
Zaterdag 8 juni – 19.45 uur

Laat je na de Post ’65 fietstocht onderdompelen in de muziek van Ruwhel met de Bigi Blues Band en Hayo Boerema op het grote orgel. Deze bijzondere combinatie van caribische hiphop en blues doet je bijna vergeten dat je je in een oer-Hollandse kerk bevindt, namelijk de 16e -eeuwse gotische Laurenskerk. Tip: laat je klompen thuis en trek je dansen schoenen aan. Het belooft één groot feest te worden!

 

Bob op je Bord
Zondag 9 juni – 15.30-16.00 uur

Bijkomen van de muzikale zaterdagavond doe je in de neogotische Grote Kerk in Overschie. Laat je creativiteit in de vrije loop en ontspan tijdens de Bob Ross workshop. En onthoudt: bij Bob maak je geen fouten, slechts ‘happy accidents’. Als aandenken aan het prachtige festivalweekend ga ik vast tevreden met mijn beschilderde bordjes weer naar huis.